Ultima perioadă a fost marcată de numeroase creșteri de prețuri, iar acest trend nu se oprește aici, mai ales pentru românii din Germania. Recent, guvernul din această țară a lansat o propunere de proiect legată de o posibilă implementare a unei noi taxe pe produsele din carne, ceea ce ar însemna automat și o creștere a prețurilor. Însă întrebarea care apare este cine va plăti, în fapt, această taxă.
Autoritățile din Germania susțin că veniturile obținute din nouă taxă pe carne vizează proiecte importante de politică agricolă și alimentară. Concret, această taxă poate sprijini nevoile de investiții pentru întreprinderile agricole implicate în creșterea porcilor pentru a oferi mai mult spațiu pentru animale.
(CITEȘTE ȘI: CÂȚI LEI A AJUNS SĂ COSTE O STICLĂ DE FANTA SAU DE COCA-COLA ÎN CARREFOUR. ROMÂNII AU CREZUT CĂ NU VĂD BINE)
Potrivit primelor informații, taxa pe carne ar urma să fie introdusă în mai multe etape și impozitarea vizează mai ales produsele din carne de porc și organele comestibile, precum și produsele procesate, cu o anumită proporție de carne. Însă, această măsură ar putea fi extinsă și la carnea de vită, dar și la alte tipuri de carne într-o etapă ulterioară.
Pentru moment, nu este clar dacă acciza ar urma să fie introdusă prin intermediul unei taxe sau a unui impozit. De asemenea, nici valoarea taxei nu a fost încă decisă. Însă, ministrul Agriculturii, Cem Özdemir a dat asigurări că ar fi vorba de o majorare a produselor din carne cu doar „câțiva cenți”.
„Un cent pentru bunăstarea animalelor este o investiție în viitorul agriculturii și al zonelor rurale din Germania”, a spus Cem Özdemir în Bundestag.
Deși valoarea taxei nu a fost stabilită, se vehiculează că ar putea să fie vorba despre o sumă cuprinsă între 10 sau 40 de cenți per kilogram de carne. Însă, indiferent de valoarea acesteia, există o singură certitudine, aceea că produsele din carne devin din ce în ce mai scumpe, fie că sunt fabricate în Germania sau exportate din străinătate.
De asemenea, legat de acest subiect apare o întrebare importantă și anume cine va suporta, în fapt, noua taxă. Momentan, ministrul german al Agriculturii nu a precizat care va fi posibila sursă de finanțare a unei astfel de accize: clientul, fermierul, lanțul de magazine ori intermediarul, sau chiar o combinație a acestora.
(VEZI ȘI: ȘOFERII CARE NU TREBUIE SĂ PLĂTEASCĂ IMPOZIT AUTO, DEȘI AU MAȘINA ÎNMATRICULATĂ ÎN ROMÂNIA)